Moja razmišljanja o nama.

22 мај 2013

Caru carevo, a Bogu Božje!


Danas je vladika bački Irinej, kako prenosi B92, pozvao medije da se ne mešaju u poslove SPC i da o Crkvi ne govore, kako reče, takozvani verski analitičari:


Vladika bački Irinej
Vladika je na konferenciji za novinare, prvoj posle početka redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora, rekao da nije u redu da se pojedini stavovi Crkve "proveravaju" kod pojedinih analitičara, jer smatra da može da bude samo obrnuto.
"Zvanični stav Crkve treba objaviti onakav kakav on jeste, bez komentara, bez dodataka, pa neka svako to tumači na svoj način", rekao je vladika bački (na slici). 

Na vladikinu žalost, u ovoj državi i dalje najviši primat po pitanju ljudskih prava ima Ustav, a Ustav garantuje svakom građaninu da iskaže svoje mišljenje, ako treba, i putem medija. Uzimajući u obzir da su „takozvani“ verski analitičari, veći deo života proveli proučavajući crkvu, njena dela i motive, onda je neophodno da se oglase i ti, „takozvani“ verski analitičari, i svojom ekspertizom obaveste prosečnog građanina i u jedan drugačiji stav. Taj prosečan građanin Srbije, nažalost nema dovoljno znanja o SPC, pa ga je kao takvog veoma lako „prevesti žednog preko vode“. Zato je neophodno imati, kakve takve, „takozvane“ verske analitičare.

Tužno je ovo samopostavljanje Crkve kao vrhovnog moralnog sudije i institucije koja jedina ima prava da kritikuje, ali ne i da bude kritikovana. Kao prvo, Crkva mora prvo da se očisti iznutra da bi uopšte pretendovala na takvo mesto, a kao drugo, neka se ugleda na svog spasitelja gde u Jevanđelju po Marku, u poglavlju 12, kaže: 

I odgovarajući Isus reče im: Podajte ćesarevo ćesaru, a Božje Bogu. I čudiše Mu se.

Sam Isus je odvojio crkvu od države... 


Hoću da kažem da ja, kao lojalni građanin ove države, koji redovno plaća porez, doprinose i šta sve ne, mislim da imam više moralnog (i svakog drugog) prava od Crkve da budem obavešten od svih zainteresovanih strana u dijalogu o crkvi i njenim delima, te da, takođe, imam prava i da kritikujem svaki potez Crkve koji mi se ne dopada. 
Vladika Kačavenda


  • Naročito kad pripadnici Crkve bivaju zaštićeni i abolirani od zločina koji čine nad maloletnim licima. 
  • Naročito kad se pripadnici Crkve sve više i više bogate, a narod ostaje jednako siromašan. 
  • Naročito kad pripadnici Crkve pozvaju na linč po osnovu diskriminacije. 
  • Naročito kad pripadnici Crkve preuzimaju posao psihijatara i doktora i laički leče teška psihička oboljenja.
  • Naročito kad pripadnici Crkve pozivaju na upokojenje živih.
  • Naročito kad su učenja Crkve u ogromnoj suprotnosti sa učenjima u Bibliji, a koja bi trebalo da bude njihova osnova.
  • ...
  • ...





0 коментара:

Постави коментар