Moja razmišljanja o nama.

19 мај 2013

Prokleti Ateista

Šta je to ateizam?

Jednostavno rečeno, ateizam u najširem smislu označava odbijanje svakog verovanja u božanska bića. U najužem, ateizam označava nedostatak verovanja da bilo koje božanstvo postoji. Direktna suprotnost ateizmu je teizam, dakle verovanje da postoji najmanje jedno božanstvo. Reč ateizam dolazi od starogrčke reči αΘεος koja u bukvalnom prevodu znači „bez boga“, i označavala je sve one koji nisu verovali u zvaničnog boga ili bogove tog vremena. U međuvremenu, nova definicija ateizma se proširila zbog razvoja kritičke misli i naučnog metoda.


Paskalova opklada 


Svi ste čuli za Paskalovu opkladu. Za one koji ne znaju, veliki naučnik Blez Paskal, postavio je opkladu po kojoj je profitabilnije verovati u Boga nego ne verovati. I to iz sledećih razloga:

  1. Bog postoji i pogodili smo: U ovom slučaju bismo živeli sa uverenjem da Bog postoji, pa bismo samim tim i živeli uzdržanim i pobožnim životom, zašta bismo bili nagrađeni večnim, beskonačnim životom i večnim blaženstvom. Dakle, žrtvovanje našeg konačnog života bi se isplatilo.
  2. Bog postoji i promašili smo: U ovom slučaju bismo živeli kao da nema Boga i zbog toga bismo bili kažnjeni na večni, beskonačni život pun patnje i agonije, tj. na pakao. Treba napomenuti da Paskal ne spominje nigde eksplicitno kaznu u vidu pakla. Ovo je samo predpostavka u odnosu na tumačenje Biblije koje predviđa kaznu za nevernike u vidu večnog života u paklu.
  3. Bog ne postoji i promašili smo: U ovom slučaju bismo protraćili svoj život živeći pobožno i kao nagradu ne bismo dobili ništa. Dakle, žrtvovanje našeg konačnog života se ne bi isplatilo.
  4. Bog ne postoji i pogodili smo: U ovom slučaju ne bismo živeli pobožnim životom i s obzirom da bismo bili u pravu, ne bismo dobili ništa kao nagradu, ail isto tako ne bismo bili kažnjeni za neverstvo. Samim tim nismo ni na gubitku ni na dobitku.

Opklada ateiste

Odgovor ateista na Paskalovu opkladu je uobličio Majkl Martin u svom delu Ateizam: Filozofsko opravdavanje. On u svom delu tvrdi da je suštinski, mnogo bolje živeti dobar život nezavisno od toga da li Bog postoji ili ne. Većina religija danas smatra da je njihov Bog dobar i pun ljubavi. Sledeći tu logiku, Martin je dao sledeću opkladu:

  1. Živiš pravičan život, veruješ u Boga, i Bog postoji. Ideš u raj i nagrađen si večnim, beskonačnim životom i večnim blaženstvom. 
  2. Živiš pravičan život, ne veruješ u Boga, i Bog postoji. Ideš u raj i nagrađen si večnim, beskonačnim životom i večnim blaženstvom zato što je Bog dobar i pun ljubavi. 
  3. Živiš pravičan život, veruješ u Boga, ali Bog ne postoji. U tom slučaju ostavljaš pozitivno zaveštanje iza sebe i živeti život je imalo smisla. 
  4. Živiš pravičan život, ne veruješ u Boga, ali Bog ne postoji. U tom slučaju takođe ostavljaš pozitivno zaveštanje iza sebe i živeti život je imalo smisla.
  5. Živiš zloban život, veruješ u Boga, i Bog postoji. Ideš u pakao i kažnjen si na večne, beskonačnim muke. 
  6. Živiš zloban život, ne veruješ u Boga, i Bog postoji. Ideš u pakao i kažnjen si na večne, beskonačnim muke. 
  7. Živiš zloban život, veruješ u Boga, ali Bog ne postoji. U tom slučaju ostavljaš negativno zaveštanje iza sebe i živeti život nije imalo smisla. 
  8. Živiš zloban život, ne veruješ u Boga, ali Bog ne postoji. U tom slučaju ostavljaš negativno zaveštanje iza sebe i živeti život nije imalo smisla.
  9. U slučaju da je Bog malevolentan, svima se loše piše.
Ateistički pogled na svet, zasnovan na nauci, naučnom metodu i slobodnoj kritici, te sekularnosti, zaista unapređuje svet oko nas sa pozitivnim i kvalitetnim inovacijama, koji su u suprotnosti sa dogmom koju propagiraju religije i crkve. Jer dogme su nepromenjive, a svet se menja. 
Bog je nepotreban.

1 коментар:

  1. Анониман20/6/22 01:05

    Prokleti su vernici . Veruju slepo u nesto za sta ne postoj ni najmanji dokaz . Posto veruju u prokletstvo zato koristim tu rec koja zapravo za nas ateiste nema nikakvog znacenja

    ОдговориИзбриши